Over mij

Ik ben een biologiedocent, daarom is de naam van mijn website een combinatie van biologie met mijn naam, want je leert biologie met mij 🙂

Ik ben van origine Portugees. Ik ben daar geboren en heb daar gewoond tot mijn 15e. Toen ik 15 was ben ik met mijn familie verhuisd naar Barcelona vanwege een upgrade die mijn vader kreeg op zijn werk.

Na de eerste stap om uit mijn geboorteland te gaan,was de tweede stap om naar Nederland te verhuizen veel makkelijker. Toen ik 17 was, heb ik die stap gemaakt. Vers van de middelbare school.

Ik kwam naar Nederland om geneeskunde te studeren. Ik werd niet meteen toegelaten. Plan B: biologie in de Universiteit van Wageningen.

Toch was geneeskunde altijd in mijn achterhoofd. Dus toen ik afstudeerde van biologie ben ik geneeskunde gaan studeren. Nou, ik hoef niet te zeggen dat geneeskunde mij niet beviel want anders zouden we hier niet zijn ;P

Nadat ik besloot te stoppen ben ik pas gaan denken wat ik anders wilde doen. Ik moest eerst een plan hebben, dan mocht ik stoppen met geneeskunde.

Elke keer kwam ik op twee dingen dat ik leuk vond: sporten en dingen aan anderen leren.

Nou, sporten vind ik leuk als een hobby. Ik ga ook steeds van de ene sport naar de andere omdat ik het leuk vind om nieuwe sporten te leren. Dus dat kon het niet zijn.

Maar leraar zijn? Dat wel? Ik zei tijdens mijn hele studie in Wageningen dat ik NOOIT leraar zou worden.

Maar hoe meer ik er aan dacht, hoe beter het klonk.

Ik kon het een kans geven. Wat had ik te verliezen? De opleiding was maar 1 jaar lang. Als het niks was, was het geen grote ramp. Dan kon ik weer geneeskunde gaan studeren of verder nadenken over andere opties. En dat deed ik. 3 september 2018 zat ik op het HvA en kreeg ik mijn eerste lessen van de kop-opleiding tot tweedegraads leraar.

En ik ben nooit meer teruggegaan.

Ik ben heel blij waar ik nu ben en probeer biologie zo interessant en toegankelijk voor iedereen te maken. 

Het idee van uitlegvideo’s maken is bij me opgekomen toen ik zelf video’s voor mijn leerlingen zocht. Ze zeiden altijd te veel. Of ze hadden afbeeldingen die voor verwarring zorgden. Ik wilde dat ze minder vragen na de video hadden, niet meer. Dus ging ik mijn eigen video’s maken. Kort. Duidelijk. Straight to the point. Dat moest het zijn.

En dat is het geworden 🙂

En nu weet je wie ik ben.

De trotse eigenaar van BIORITOLOGY.

Rita Borba

Rita Borba

Eigenaar