Emotionele stress bij pubers: de reden voor mood swings

Emotionele stress is echt. Het kan in kleine kinderen voorkomen als ze ouders hebben die alles voor hun bepalen. En het komt altijd voor in puberteit omdat delen van de hersenen zijn klaar met ontwikkelen en andere delen nog niet.

Iedereen heeft het al gezien bij kinderen. Misschien niet onder het naam van emotionele stress, maar iedereen heeft het al meegemaakt.

Deze twee gezichten kun je allebei van een puber krijgen binnen een paar seconden. Eerst blijkt alles goed te zijn en dan zeg je iets dat voor je normaal lijkt en je kind is meteen boos.

Je weet niet hoe ze op iets gaan reageren. Gaan ze het leuk vinden? Gaan ze door iets kleins ontploffen? Je weet het nooit. Het is een soort russian roulette.

Iedereen heeft ervan gehoord. Maar weet je waarom dat gebeurt?

emotionele stress

De meeste gewone antwoord van mensen is: ja, hun lichaam is vol hormonen en aan het veranderen. Alles is in de waar 😱

Dat klopt gedeeltelijk, maar hier is de biologie achter emotionele stress.

De hersenen van pubers zijn deels volwassen en deels nog aan het ontwikkelen 🧠 De emotiegebied in hun brein is uitgerijpt maar de controle gebied wordt nog ontwikkeld. Dus ze voelen dingen maar ze kunnen het nog niet goed controleren, daarom raken ze soms te ge├»rriteerd over iets kleins 🤯 De emoties zijn misschien terecht (bijv.: iets is irritant) maar de reactie op de emotie (bijv.: ontploffen en huilen van frustratie) is niet proportioneel aan de situatie.

De emotiegebied van de hersenen zegt dus welke emotie ze bij iets voelen, maar de controle gebied is degene die moet zeggen hoe hard of zacht die emotie moet zijn. De juiste hoeveelheid emotie bij elke situatie moet nog door de hersenen geleerd worden. En helaas duurt dat een aantal jaren. Maar het is wel iets dat geleerd moet worden. Het is belangrijk voor het gezond omgaan met anderen en met jezelf.

En dat weet je nu ook 😁

Rita Borba
Author: Rita Borba