Bureau opruimen: moet dat echt?

Je gaat zo leren. Je bureau is vol met dingen. Bureau opruimen? Hoef niet. Je maakt genoeg ruimte voor je leerboek en notitieboek en je gaat aan de slag.

Is dat goed? Niet echt. Zeker als er veel leuke dingen om je heen zijn. Of als je met een vak bezig bent dat je saai en niet leuk vindt.

bureau-opruimen

Waarom? Omdat je veel afleidingen hebt. Je doet iets dat je niet wilt doen, dus je gaat opzoek naar een uitweg. Zo hoef je dat saaie werk niet meer te doen. Logisch, toch?

Je bureau niet opruimen zorgt voor afleiding

Ik heb wel eens dat ik een moeilijk of saaie iets niet wil doen. Dus ik ga op YouTube uitlegvideo’s zoeken. En toch ben ik altijd verrast dat ik opeens grappig video’s aan het kijken ben. En dat het ook al bijna tijd is om te gaan eten. Heb je dat ook ooit gehad?

Daar ben jij weer onbewust een uitweg aan het zoeken. Een opgeruimde tafel zorgt voor minder afleidingen. En dus voor minder uitwegen.

Als je niet goed in je eigen kamer leert, probeer dan andere plekken in je huis. Je eettafel. Het kantoor van je ouders. Op het balkon of in de tuin. De kamer van je broer of zus. Probeer verschillende dingen uit.

Als je iets niet leuk vindt, zoek je een uitweg

Toen ik voor geschiedenis moest leren, kon ik dat niet in mijn kamer doen. Dan viel ik steeds in slaap. Ik kon ook niet in de woonkamer als iedereen er was. Dus ik ging vroeger opstaan zodat ik in stilte in de woonkamer kon leren. Het was de enige dat werkte. Voor alle andere vakken kon ik prima in mijn kamer leren.

De beste leerplek kan afhankelijk zijn per vak

Zo zie je dat het ook per vak kan verschillen. Toen vond ik geschiedenis de minste leuk vak. Ik moest een andere strategie gebruiken. En het heeft gewerkt na een paar verschillende opties uitproberen.

Dus ga opzoek naar je perfecte leerruimte. Begin met vakken dat je leuk vindt. Daarna vakken dat ok zijn. En als je het een goede leerplek vind, probeer het dan uit met een vervelende vak.

Oh ja, als je biologie moeilijk vindt en met YouTube video’s steeds afgeleid wordt: Check dan mijn website. Dan heb je geen last van afleidende grappige video’s en je kan beter leren 😉

Rita Borba
Author: Rita Borba