Studie Ontwijkend Gedrag: waarom hebben we dat?

Studie Ontwijkend gedrag heeft iedereen al weleens gehad. Je hebt geen zin om te leren. Je bedenk andere dingen om te gaan doen. Zo hoef je niet te doen wat je echt moet doen.

Dat is normaal. De meeste mensen kunnen niet beginnen met leren door een (of meerdere) van de volgende drie dingen:

studie ontwijkend gedrag

😩 Geen motivatie.
🤯 Geen idee waarmee ze moeten beginnen (overweldigd door alle informatie/taken).
😨 Geen idee hoe ze de informatie moeten leren.

Dit heeft niet per se met een vak te maken. Als je een vak leuk vindt heb je meer motivatie om aan de slag te gaan. Maar je kan nog steeds de weg kwijt raken. Wat kun je dan doen? Je kan leren leren.

Leer omgaan met uitstelgedrag door bijv. te leren dat je je mobiel niet kan gebruiken tijdens het leren. Of dat je alleen iets leuks kan doen als het huiswerk van de dag af is. Kinderen weten meestal wel de theorie dat ze niet hun mobiel moeten gebruiken tijdens het leren, maar ze gaan het niet doen als het niet van hun wordt gevraagd. Ze gaan vaak voor wat NU leuk is en niet voor wat NU het best voor ze is. Ouders en docenten moeten erbij helpen.

“Ze gaan vaak voor wat NU leuk is en niet voor wat NU het best voor ze is.”

Leer plannen en alles zichtbaar maken. Dat is moeilijk omdat de hersenen van kinderen dat nog niet goed kunnen. Zoals ik net zei, kinderen doen liever wat leuk is dan wat het best voor ze op die moment zou zijn. Door geen tijd te besteden aan plannen moeten kinderen vaak alles op het laatst moment maken, wat zorgt voor stress. Ze hebben dan geen idee waar ze moeten beginnen dus ze beginnen maar gewoon niet. De drempel om te beginnen wordt steeds groter en enger dus dan is het makkelijker om te zeggen dat ze niet voor de toets hebben geleerd en gewoon de toets niet halen, dan aan de gigantische stapel werk te beginnen.

Tijdens het eten praten over wat iedereen vandaag heeft geleerd.

Leer informatie onthouden door bijvoorbeeld de stof met ouders of vrienden door te nemen. Of door bijvoorbeeld mij in te schakelen om te helpen 😜 of door tijdens het avond eten te hebben over wat iedereen die dag heeft geleerd.

En natuurlijk, gebruik het leerboek, werkboek en antwoordenboek bij het leren. Vaak is het antwoord op een vraag in het leerboek. Kom je toch niet bij het antwoord? Dan kun je de antwoordenboek gebruiken om te begrijpen wat de vraag van je wil. Dan doen je een soort van omgedraaid vraag. Je hebt het antwoord en je moet het vraag begrijpen. Ook een heel goede manier om te leren.

En vergeet niet: Studie Ontwijkend Gedrag is normaal. Iedereen heeft het. Je moet alleen jezelf leren kennen om beter ermee om te gaan 🙂

En dat kun je ook doen door te leren wat je moet doen als je gaat beginnen met leren.

Rita Borba
Author: Rita Borba